Kultūras, izglītības un zinātnes ziņas skan radio NABA ēterā pirmdien, otrdien, trešdien un piektdien no 15:00-15:10.

No 8. līdz 12. jūlijam Latvijas Universitātē pirmo reizi norisināsies ikgadējā Eiropas teorētiskās datorzinātnes asociācijas biedru konference - Starptautiskais Automātu, valodu un programmēšanas kolokvijs, kurā piedalīsies ap 200 Eiropas vadošo datorzinātnieku. Konference norisināsies jau 40. reizi, šogad to organizē LU Datorikas fakultāte. 
Saulgriežu laikā nelielas burtnīcas formātā ir nācis klajā grāmatas „(Divas) puses. Latviešu kara stāsti” turpinājums „(Divas) puses. Pēc grāmatas”.  Apceres „Pēc grāmatas” autori ir vēsturnieki Uldis Neiburgs un Vita Zelče. Nelielais izdevums 32 lappušu apjomā būs pieejams grāmatnīcās. 
2.jūlijā plkst. 11.00 Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes Biznesa inkubatorā, Aspazijas bulvārī 5, tiks atklāta Latvijas Universitātes FabLab prototipēšanas studija, kas šobrīd ir vienīgā FabLab tīkla studija Baltijā. Tā dos iespēju studentiem, zinātniekiem, izgudrotājiem un jauniem uzņēmējiem izveidot fiziskus prototipus savām idejām un izgudrotajiem produktiem. Saskaņā ar Kaspersky Lab aprēķiniem surogātpasta īpatsvars kopējā pasaules e-pasta plūsmā maijā bija 69,7%, kas ir par 2,5% mazāk nekā aprīlī.  Maijā ievērojama daļa pasaules surogātpasta joprojām tika izplatīta no divām valstīm — Ķīnas un ASV, taču trešo vietu ieņemusi Dienvidkoreja. Pret Dienvidkorejas oficiālajām tīmekļa vietnēm pirmdien vērsts plašs kiberuzbrukums. Kiberuzbrukumā cietusi arī prezidenta oficiālā vietne, kā arī vairāku mediju mājaslapas. Lai gan šoreiz amatpersonas nav izteikušas minējumus, kas varētu stāvēt aiz šī kiberuzbrukuma, iepriekšējos kiberuzbrukumos tika vainota Ziemeļkoreja. Latvijas Nacionālajam vēstures muzejam pēc ugunsgrēka Rīgas pilī cietušo eksponātu saglābšanai nepieciešami apmēram 40 tūkstoši latu. Finansējums nepieciešams, lai apturētu tos procesus, ko izraisīja ūdens un citas vielas ugunsliesmu dzēšanas laikā. Bojāts nekas neatgriezeniski nav, tomēr daudzi eksponāti cietuši. Tās ir aptuvenās aplēses, kam nav pieskaitītas klāt izmaksas, kas pienāksies restauratoriem un muzeja darbiniekiem, kas strādās ar cietušajiem priekšmetiem. Godalgotais aktieris Rasels Krovs debitēs režisora amatā un uzņems savu pirmo kinofilmu. Kā vēsta ārvalstu plašsaziņas līdzekļi, šogad Rasels Krovs sāks darbu pie filmas ar nosaukumu "The Water Diviner", turklāt pats tajā izpildīs titullomu. Latvijas kinorežisora Jāņa Norda jaunākā filma "Mammu, es tevi mīlu!" triumfējusi Losandželosas filmu festivālā, liecina informācija festivāla mājaslapā. Losandželosas filmu festivāls ir viens no lielākajiem ASV neatkarīgā kino notikumiem. Norda filma par galveno balvu cīnījās 12 filmu konkurencē, no kurām trīs filmas bija veidotas ārpus ASV. 11.jūnijā plašsaziņas līdzekļos parādījās informācija, ka nākot gaismā ziņām par Vašingtonas tīmekļa izspiegošanas programmu, strauji pieauguši britu rakstnieka Džordža Orvela slavenā romāna "1984" pārdošanas apjomi. Interneta veikalā "Amazon" romāna simtā izdevuma pārošanas apjomi 24 stundu laikā palielinājās par vairāk nekā 7005%. Šodien ir Džordža Orvela 110. dzimšanas diena.

Dalīties