Kultūras, izglītības un zinātnes ziņas skan radio NABA ēterā pirmdien, otrdien, trešdien un piektdien no 15:00-15:10.

Latvijas Universitātes Studentu padome izsludina vēlēšanas uz studējošo pārstāvju vietām LU Senātā. LU Senāts ir personāla - studējošo un darbinieku - koleģiāla vadības un lēmējinstitūcija, kas apstiprina kārtību un noteikumus, kas regulē LU darbības sfēras. Senāta pašlaik aktīvi iesaistījušies 10 studenti. Senatoru kandidātu uzrunas un vēlēšanas notiks š.g. 26.martā LU Studentu padomes kopsapulcē. Studenti, kuriem rūp procesi Latvijas Universitātē,
dalībai Senātā aicināti pieteikties līdz 19. martam.

Šī gada 13.martā, plkst. 18.00, Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē, Aspazijas bulvārī 5, notiks vieslekcija ar Saeimas deputāta un uzņēmēja Romāna Naudiņa piedalīšanos. Vieslekcijā Romāns Naudiņš stāstīs par to, ka uzņēmējdarbību ir iespējams uzsākt no nulles punkta  un bez milzīgiem kapitāla ieguldījumiem. Jau vairākus gadus Naudiņš strādā paša izveidotajā ražošanas uzņēmumā "Love Latvia", kas nodarbojas ar suvenīru un floristikas izstrādājumu ražošanu-eksportu. Visi interesenti aicināti pieteikties LU mājaslapā lu.lv

Piektdien, 15.martā, Latvijas Universitātes Mazajā aulā notiks 17.Latvijas japāņu valodas runas konkurss, kurā pārbaudīt savas japāņu valodas zināšanas aicināts ikviens Latvijas iedzīvotājs, kurš apgūst japāņu valodu. Konkurss tiek rīkots jau divpadsmito gadu, un tā ir iespēja visiem, kuri apgūst japāņu valodu, demonstrēt savas japāņu valodas zināšanas, uzstājoties ar piecu minūšu garu runu par brīvi izvēlētu tēmu. Uzvarētāji tiks izvēlēti divās grupās, atkarībā no japāņu valodas apguves ilguma.

ISIC Latvia trīs mēnešu garumā aicināja studentus aizpildīt aptauju par ikdienas iepirkšanās paradumiem. Aptaujas dati liecina, ka populārākās jomas ir ēdināšana, apģērbs un izklaides/kultūras pasākumi, kā arī mācībām nepieciešamie materiāli. Aptaujā piedalījās teju 1500 respondentu no dažādām Latvijas mācību iestādēm. Par 2012. gada atzītāko atlaižu sniedzēju kultūras nozarē tiek atzīts Jaunais Rīgas teātris.

Izrādās - ilgdzīvošanas noslēpumi slēpjas sarkanvīnā. Jau tuvāko piecu gadu laikā aptiekās nonāks medikamenti, ar kuriem ārstējot dažādas vecuma kaites, mūža garumu varētu paildzināt līdz 150 gadiem. Zinātniskajos centros jau ilgāku laiku norit pētījumi ar sintētisko resveratrolu, kurš cilvēka organismā paaugstina īpašas pretnovecošanas olbaltumvielas SIRT1 aktivitāti. Dabā reservatrols nelielos daudzumos ir atrodams sarkanvīnā, taču sintētiski iegūtas vielas iedarbība ir spēcīgāka un tai nav ar sarkanvīna dzeršanu saistīto blakusefektu.

Rīt, 12.martā klubā NABAKLAB klausītāju un skatītāju klātbūtnē norisināsies Radio NABA raidījums ALUS PUČS.  ALUS PUČS ir radikālas diskusijas par politikas aktualitātēm stundas garumā. Raidījumu vada Ieva Vītola, Didzis Melbiksis, Ojārs Kapteinis un El Carlito. Klubs atvērts no plkst.12:00; raidījuma sākums 18:00. Ieeja bez maksas.

 No 15. līdz 17. martam Rīgas Tehniskajā universitātē notiks 14. Latvijas studentu teātra dienas, kuru ši gada tēma būs "Mīkla". Teātra dienās pulcēsies Latvijas augstkolu teātru un jauniešu teātra studiju dalībnieki, kurus vērtēs profesionāli režisori, aktieri un amatierkritiķi. Labākais teātris saņems ceļojošo balvu- "Āksta cepuri". Ieeja bez maksas.

Viļņas klubā "Forum Palace" 27. jūnijā uzstāsies thrash-metal grupa "Testament", kas līdzās šī žanra "lielajam četriniekam" - "Metallica", "Megadeth", "Slayer" un "Anthrax" - ir minama kā viena no ievērojamākajām žanra veidotājām un attīstītājām. "Testament", kas šogad atzīmēs 30. dzimšanas gadadienu, dibināta 1983.gadā un nāk no slavenā Sanfrancisko Bay Area, kas jau tobrīd bija kļuvusi par tharsh metal šūpuli. Biļetes uz grupas "Testament" koncertu Lietuvā nopērkamas visās "Biļešu servisa" kasēs. Biļešu cena 18 lati.

Jaunais latviešu rakstnieks Toms Kreicbergs saņēmis jau otro nomināciju prestižajai "Nebula" balvai - pasaulē augstākajam literārajam apbalvojumam, kuru piešķir par zinātniskās fantastikas žanrā tapušiem darbiem. 2011.gadā balvai tika izvirzīts Toma Kreicberga stāsts "Mama, We Are Zhenya, Your Son". Šoreiz uz balvu pretendē žurnāla "Clarkesworld" pagājušā gada aprīļa numurā
publicētais stāsts "Fragmentation, or Ten Thousand Goodbyes".

Maskavā, no izstādes "Starptautiskā sieviešu diena. Feminisms - no avangarda līdz mūsdienām" izņemti četri mākslinieces Viktorijas Lomasko darbi. Vienā no zīmījumiem redzama ļaužu kolona, kas nes varavaīksnes krāsas karogus  un plakātus ar uzrakstiem, piemēram, "Revolūcija, nevis borščs, ir sieviešu lieta". Otrā zīmējumā redzama pensionāre, kura vēlas piedalīties "Pussy Riot" "panku lūgšanā", bet trešajā zīmējumā Lomasko attēlojusi Krievijas nacionālistu pūli, kas skandē ""Pussy Riot - uz izgāztuvi!" Ceturtais, no izstādes izņemtais "drošais" zīmējums, ir komunistes portrets, pēc kuratoru domām ir bijis zemas kvalitātes, tāpēc tam vieta izstādē liegta.

Dalīties