Kultūras, izglītības un zinātnes ziņas skan radio NABA ēterā pirmdien, otrdien, trešdien un piektdien no 15:00-15:10.

Nodibinājums "Kārļa fonds" jau ceturto reizi pasniedzis ievērojamās latviešu mākslinieces Margaritas Stārastes medaļu, kuras pretendenti tiek izraudzīti no visdažādāko profesiju pārstāvju vidus, vērtējot viņu ieguldījumu bērnu spēju un cilvēcisko īpašību veidošanā. Šogad medaļas piešķirtas Latvijas Universitātes profesoram Agnim Andžānam, kā arī gleznotājam Jānim Anmanim.

Latvijas Studentu apvienības projekta "Ideju forums: Darba tirgus prasību sasaiste ar augstākās izglītības saturu
. Jauniešu perspektīva" organizatori aicina uz projekta noslēguma pasākumu rīt, 6. februārī plkst. 13.00 mūzikas klubā NABAKLAB. Pasākuma mērķis ir augstākās izglītības politikas veidotājus iepazīstināt ar projekta rezultātiem.

Izglītības un zinātnes ministrijas izsludinātajā konkursā
par augstskolu akreditācijas institūciju, kas organizēs studiju programmu licencēšanu un augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, uzvarējusi Vācijas Augstākās izglītības akreditācijas aģentūra. 1999.gadā dibinātā aģentūra piedaloties aptuveni 3000 studiju programmu akreditācijā 18 valstīs.

Datoru un interneta lietotāji 20 pasaules valstīs ir tikai viduvēji apzinīgi datu drošības jautājumos, liecina informācijas tehnoloģiju koncerna "Microsoft" kārtējā aptauja un pētījums.
Pētījums liecina, ka respondenti ieguva 34 no iespējamiem 100 punktiem aptaujā par to datu drošības zināšanām un veiktiem drošības pasākumiem. Šāds skaitlis liecina, ka respondentam ir pamatzināšanas un elementāri pasākumi, lai sargātu savas datu mašīnas un darbību internetā, taču ir nepieciešami būtiski uzlabojumi.

Šons Mailss no Vindzoras četriem veciem Nokia un LG telefoniem ir dāvājis otru dzīvi. Proti, mākslinieks Mailss šos telefonus ir iemontējis četru dažādu stilu apavos - sieviešu augstpapēžu kurpēs, gumijas zābakos, vīriešu ādas kurpēs un Nike sporta apavos. Visi mobilās saziņas rīki ir pilnībā funkcionāli un ir  lietojami; atliek vien pirms zvanīšanas vai zvana atbildēšanas kurpi novilkt.

Uz laiku atvadoties no vēsturiskās ēkas, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir sagatavojis pasākumu programmu "Atnāc līdz 11. februārim!". 8. februārī laikā no plkst. 17 līdz 20 pastāvīgajās ekspozīcijās un izstādēs skatītājus sagaidīs muzeja speciālisti, lai pastāstītu par eksponētajiem mākslas darbiem. Sestdien notiks apmeklētāju iecienītās zīmēšanas nodarbības "Es un māksla".  Pēdējā publiskās darbības dienā - 11.februārī - ikvienam būs iespēja apskatīt vēsturisko ēku bez maksas.

Latviešu izcelsmes amerikāņu modernistes Vijas Celmiņš 1964.gadā radītā glezna "Untitled (Knife and Dish)" novērtēta par 300 līdz 500 tūkstošiem ASV dolāru, raksta ārvalstu prese.Savulaik tā nopirkta no pašas mākslinieces par mazāk kā 100 dolāriem. Vija Celmiņš ir latviešu izcelsmes amerikāņu abstraktā reālisma pārstāve - gleznotāja, grafiķe un instalāciju māksliniece.

Tallinas dziesmu svētku estrādē šī gada 25. jūnijā uzstāsies viena no amerikāņu slavenākajām rokgrupām - "Green Day". Biļetes uz koncertu būs pieejamas arī Latvijā, tās no 11. februāra varēs iegādāties visās "Biļešu servisa" kasēs. Pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu nogalē dibinātā, vairāk kā septiņdesmit miljonu ierakstu kopiju pārdevusī grupa, popularitāti ieguva deviņdesmito gadu vidū.

16.februārī, pirmo reizi Bastejkalnā notiks brīvdabas karnevāls visas dienas garumā "Rīgas Ziemošanās". Bastejkalnā gaidāmas ziemas atrakcijas, sacensības un dažādas izklaides, bet pasākums noslēgsies ar ziemas balli. Pasākuma viesi aicināti ierasties dažādu Rīgas simbolu maskās vai masku tērpos. Atraktīvāko masku īpašnieki saņems pārsteiguma balvas.

Šī gada 5. janvārī apritēja 110 gadi, kopš drāmas meistara Mārtiņa Zīverta dzimšanas. Arī šogad, turpinot tradīciju, Rīgas Latviešu biedrības Teātra komisija rīko Mārtiņa Zīverta atcerei veltītu kādu viņa lugas lasījumu - izrādi. Šogad, 7. februārī plkst. 18.00 Līgo zālē notiks Zīverta drāmas "Tīreļpurvs" lasījums. Atceres pasākumu plkst. 16.00 Kluba zālē ievadīs Zīverta daiļradei veltīta zinātniska konference.

Klasiskās mākslas galerija "Antonija" rīko īpašu vecmeistaru un mūsdienu mākslinieku darbu izstādi "Hello", ko varēs aplūkot galerijas telpās no 7.līdz 23.februārim un kas noslēgsies ar izstādes darbu izsoli. Izstādē varēs apskatīt Kārļa Padega, Voldemāra Irbes, Jāņa Pauļuka, Jāņā Tīdemaņa, Birutas Delles, Daga Viduleja un citu mākslinieku darbus. Ekspozīcijā kopumā būs apskatāmi apmēram 200 mākslas darbi.

Dalīties