26. februārī raidījumā „Zinātnes vārdā” viesojās Bioloģijas fakultātes Cilvēka un dzīvnieku fizioloģijas katedras vadītājs profesors Dr.h.biol. Juris Imants Aivars.

Profesors J.I. Aivars pastāstīja par dažādām imūnreakcijām cilvēka organismā, savu akadēmisko, kā arī zinātnisko darbību Latvijas Universitātē. Prof. J.I. Aivars šogad saņēma arī LU Gada balvu par zinātniskās skolas izveidošanu cilvēka un dzīvnieku fizioloģijā. 28.februārī notiks „Zinātnes kafejnīcas” pasākums, kur par to šo un citiem saistītiem tematiem plašāk runās gan raidījuma viesis, gan citi speciālisti. Zinātnes vārdā: Pastāstiet par sporta fizioloģiju. Kādas ir neatrisinātās problēmas un aktualitātes Latvijā?

J.I. Aivars: Mus neinteresē sportiskā puse. Mūs interesē kā fiziskā slodze var ietekmēt veselību. Piemēram, ja slimam cilvēkam “piegriezīs” skābekli, tad uzliekot pat vieglāku slodzi, iegūsim to pašu efektu, ko ļoti labi apasiņotā muskulī iegūtu ar lielu slodzi. Tas ir negaidīti un nav vēl līdz galam saprotams. Mūsu fiziologu disertācijās un publikācijās visur figurē vārds “hipoksija”, kas ir akūts skābekļa deficīts audos. Mūs interesē kā iegūt paātrinātu audu atjaunošanās efektu.

Zinātnes vārdā: Ieskicējiet, lūdzu, par ko tiks runāts 28.februāra Zinātnes kafejnīcā. Kādas īsti imūnreakcijas izraisa parazīti? Kas vispār ir parazīti?

J.I. Aivars: Lingvistiski parazīti ir tie, kas ēd no sveša galda. Cilvēki ar viņiem sadzīvo jau miljons gadu.  Mēs palīdzam viņiem un viņi palīdz mums. Cilvēki ar viņiem ir saraduši un sadzīvo. Zinātnieki pat runā par t.s. “veco draugu” teoriju. Šķirties no veciem draugiem bieži nemaz nav patīkami un lietderīgi. Ja tomēr šķiramies, tad ir jāpārregulē mūsu imūnsistēma. Aktuāla ir arī "zemo” tehnoloģiju izmantošana pretēji “augstajām” tehnoloģijām. Varbūt cilvēku var izārstēt iedodot tikai kādu nelielu parazītu? Viss raidījuma ieraksts:

Dalīties