Kultūras, izglītības un zinātnes ziņas skan radio NABA ēterā pirmdien, otrdien, trešdien un piektdien no 15:00-15:10.


Šodien no plkst.16.00 līdz 17.00 radio NABA raidījuma "Studenta pietura" vadītāji un viesi runās par studenta iztikas minimumu - kā dzīvot un izdzīvot studiju gados, kā arī stāstīs par dažādiem dzīvošanas apstākļiem, darba vietām - to plusiem un mīnusiem. Studijas viesi būs studenti, kas uz savas ādas izbaudījuši izdzīvošanas brīžus. Raidījumu vadīs Inguna Zariņa un Andra Čudare. Radio klausītāji ir laipni aicināti daīties arī savos studentu gadu izdzīvošanas stāstos, kurus var sūtīt uz e-pastu pietura@radionaba.lv.

Rīt, 19. februārī, radio NABA ēterā no plkst. 16.00 līdz 17.00 skanēs raidījums par teātra procesiem un skatuves dzīvi Latvijā "Remarka". Klātienē radio studijā viesosies Jaunā Rīgas teātra jaunākās izrādes "Pirmie aplausi" režisors Gatis Šmits un aktieris Kaspars Znotiņš, lai dalītos pieredzē par darbu pie fantāzijas par Livonijas Indriķa hronikā minēto pirmo teātra izrādi Rīgā. Paši izrādes veidotāji atzīst, ka tas ir mēģinājums paskatīties uz vēsturiskiem notikumiem
bez morāles un bez mītiem, kuros mēs esam labie, bet tie otri - sliktie.

Izglītības un zinātnes ministrija sagatavos un iesniegs Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu par risinājumiem saistībā ar Augstākās izglītības padomes īstenotā Eiropas Sociālā fonda projekta "Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai" datu tālāku izmantošanu akreditācijas procesā, šodien preses brīfingā sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Ķīlis arī ir izteicies, ka pastāv nopietna varbūtība, ka saistībā ar iespējamo datu viltošanu būs jāatdod AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā ieguldītie līdzekļi - aptuveni viens miljons latu.

Krievijas zinātnieki šodien paziņoja, ka ir atraduši piektdien Urālos nokritušās meteorīta atlūzas. Meteorīta sprādzienā atmosfēras zemākajos slāņos virs Krievijas Urālu reģiona pilsētas Čeļabinskas tika izsisti simtiem ēku stikli, kuru lauskas ievainojušas vairāk kā tūkstots cilvēku. Urālu Federālā universitāte paziņoja, ka atrasto meteorīta atlūzu sastāvā ir metāliska dzelzs, kā arī hrizolīts un sulfīts. Čeļabinskā atcēla divas hokeja spēles ledus hallei nodarītu postījumu dēļ. Apkaimē tika atceltas mācības skolās un bērnudārzos.

Sarunas, izmantojot Igaunijā izstrādāto interneta balss un video sarunu rīku <<Skype>>, veidoja 34% no visas starptautiskās telefonijas plūsmas 2012.gadā. Pētījuma kopsavilkumā ir secināts, ka <<parastie>> telekomunikāciju operatori turpinās izjust konkurences spiedienu no <<Skype>> un citiem pārsvarā bezmaksas starptautiskiem zvanīšanas rīkiem. Tomēr analītiķi norāda, ka <<Skype>> arī piedāvā videozvanus, kuri nekonkurē ar parastām balss sarunām un faktiski veido jaunu pakalpojumu tirgu.

Šogad 63.Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls noslēdzies ar ievērojamiem panākumiem divām Latvijas filmām - Jāņa Norda pilnmetrāžas spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu!" un Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" bija iekļautas "Genertion Kplus" sadaļā un abas saņēma apbalvojumus. Jāņa Norda filma ieguvusi Starptautiskās žūrijas balvu un 7500 eiro naudas balvu. Savukārt
Ēvalda Lāča animācijas filma "Eži un lielpilsēta" ieguva žūrijas balvu, kā arī bērnu žūrijas diplomu.

Režisores Ketrinas Bigelovas jaunākā filma "Slepenā operācija: 30 pēc pusnakts"  triumfējusi ikgadējā ASV Scenāristu Ģildes balvas pasniegšanas ceremonijā. Arī šīs balvas saņemšana, līdzīgi kā režisoru, aktieru un citu kinoprofesionāļu organizāciju godalgas, signalizē par iespēju tikt pie ASV Kinoakadēmijas "Oskara" attiecīgajā kategorijā. Filmas "Slepenā operācija: 30 pēc pusnakts" scenāriju sarakstījis Marks Bols.

Nacionālais kino centrs sadarbībā ar Latvijas Tautas frontes muzeju izsludina projektu konkursu ar mērķi atbalstīt dokumentālās filmas izveidošanu par Latvijas Tautas frontes darbību. Konkursa finansējums - 35 000 latu, filmas pabeigšanas termiņš - 2013.gada 1.oktobris. Projekti jāiesniedz līdz šā gada 8. marta, pulksten 12 personīgi vai pa pastu Nacionālajā kino centrā. Ar konkursa nolikumu un pielikumiem var iepazīties www.nfc.lv, kā arī Nacionālā kino centra birojā.

Lietuvas Rakstnieku savienības izdevniecība laidusi klajā latviešu mūsdienu dzejas antoloģiju "Pavasaris būs kā vienmēr", ko sastādījusi un atdzejojusi lietuviešu dzejniece un literatūrzinātniece Ērika Druņģīte. Antoloģijā pārstāvēti dažādu paaudžu dzejnieki, sākot ar klasiķiem Uldi Bērziņu un Leonu Briedi un beidzot ar jaunajiem talantīgajiem autoriem Arvi Vigulu un Arti Ostupu. Krājuma priekšvārdu ar nosaukumu "Daži vārdi par draugiem" sarakstījis antoloģijā
pārstāvētais dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš.

No 25.februāra līdz 29.martam galerijā "Istaba" būs skatāma grafiķa un tēlnieka Vilipsõna personālizstāde "Why ne?!". Izstādē būs iespēja ieraudzīt "citu Vilipsõnu", jo līdzās mākslinieka jaunākajai bronzas skulptūrai - izstādes pamatekspozīciju šoreiz neveido grafikas, bet gan gleznas jeb "deviņi krāsaini bilžuki", kā tos nodēvē pats autors. "Vilipsõnīga" gan ir un paliek asprātība darbos un to nosaukumos "Mūza tā arī neatnāca", "Čaks lasa Majakovski", "Auf Wiederzehen", "Brīvību Villijam" un citos.

Dalīties