Šonedēļ raidījumā sarunāsimies par latviešu nacionālās pašapziņas pirmsākumiem 18. gadsimtā un pirmo latviešu valodā sarakstīto darbu par vēsturi - Johana Frīdriha Blaufūsa ''Vidzemes stāstiem''. Mūsu viesis būs Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors Gvido Straube.

18. gadsimtu mēdz dēvēt apgaismības laikmetu - modē nāk izglītība, racionāla domāšana, zinātne un filozofija. Apgaismības laikmets vistiešākajā mērā skāra arī Latviju, sākot ar muižniekiem, kuri sajūsminājās par rietumu domātāju idejām un beidzot ar zemniekiem, kuriem ''apgaismotie'' muižnieki ļāva iegūt elementāru izglītību. Rakstīt un lasīt mākošie zemnieki pirmo reiz sāka sevi apzināties kā daļu no plašāka latviešu kopumu. Šāda apzināšanās izpaudās arī kā interese par savu vēsturi un šādos apstākļos varēja tapt pirmā latviešu valodā sarakstītā vēsture - Johana Frīdriha Blaufusa 1756. gadā sarakstītie ''Vidzemes stāsti''. Šogad ''Vidzemes stāsti'' ir piedzīvojuši savu pirmizdevumu drukātā formā, kuru veic Vēstures izpētes un popularizēšanas biedrība.

Interesentiem ir iespēja apmeklēt grāmatas izdošanas pasākumus 14. maijā 17:00 Misiņa bibliotēkā un 16. maijā 19:00 Valmieras muzejā.

Izdevums pieejams visās lielākajās grāmatnīcās. Raidījumu vadīs Kārlis Sils.un Jānis Šiliņš Lai uzzinātu par jaunākajām aktualitātēm, sekojiet raidījumam arī sociālajos tīklos: facebook.com/vestureskilis
twitter.com/VestureRadio Raidījums skan katru otro ceturtdienu no plkst. 19:00-20:00 ar atkārtojumu svētdienās no plkst. 15.00-16.00 arī FM vilņos.

Dalīties