Šajā nedēļas nogalē Latvijas radio 5 klausītājiem piedāvās krāšņu, rudenīgu un informācijas bagātu ceļojumu aktuālajā kultūras, izglītības, zinātnes un mūzikas pasaulē.

Raidījumu programma būs dzirdama Latvijas radio 5 FM viļņos - Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Ventspili un Valmierā, kā arī naba.lv interneta tiešraidē. 18.10.2014 SESTDIENA 14:00 – 16:00 Mūzu muzejs - mūzika, kas iedvesmo
Par prostitūtām, bordeļu rajoniem, izlaidīga rakstura sievietēm un pērkamu mīlestību kā iedvesmu mūziķu dziesmu tekstu un grupu nosaukumu izvēlē.
16:00 – 17:00 Bron-Hits - Dzeja un literatūra
Raidījumā viesosies kultūras žurnālists un rakstnieks Arno Jundze, lai dalītos rakstīšanas pieredzē, pastāstītu par romānu "Putekļi smilšu pulkstenī" un kopā ar raidījuma vadītājiem šķetinātu romāna raisītos jautājumus. 
17:00 – 18:00 Anotācija - Jaunumi muzejos, galerijās, kultūras telpās
Raidījums "Anotācija" būs veltīts vakar atklātajai izstādei "Mana, tava, mūsu Rīga pirms 100 gadiem". Ar Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) projektu vadītāju Martu Dziļumu pārrunāsim to, cik viegli vai sarežģīti jaunā bibliotēkas ēka ļauj sevi apdzīvot un kādas ir nākotnes ieceres par izstāžu darbu LNB. Raidījumā izskanēs arī izstādes scenogrāfes Ievas Pavlovskas, izstādes grafiskā dizainera Arta Tauriņa un izstādes koncepcijas autora Denisa Hanova komentāri par tēmu. Raidījums "Anotācija" stāsta par aktualitātēm Latvijas muzejos, galerijās un kultūras telpās vēsturnieces Aijas Fedorovas vadībā.
18:00 – 19:00 Vēstures ķīlis - Jaunā un ne tik jaunā vēsture
Šonedēļ raidījumā Vēstures ķīlis ar filozofu un dzīvnieku tiesību aizstāvi Arti Sveci apspriedīsim cilvēku un dzīvnieku attiecību vēsturi. Oktobrī tiek atzīmēta vispasaules dzīvnieku diena, pagājušās nedēļas nogalē savu 102. dzimšanas dienu svinēja Rīgas zooloģiskais dārzs, bet tikmēr ASV Ņujorkas štata tiesā kārtēju sūdzību ir iesnieguši dzīvnieku tiesību aizstāvji, kuri cīnās par šimpanzes Tomija atzīšanu par personu ar no tā izrietošajām sekām. Tāpēc šonedēļ Vēstures ķīlī pievērsīsimies dzīvnieku tiesību attīstības vēsturei - sākot no senās Ēģiptes un beidzot ar mūsdienām.
Raidījumu vadīs Kārlis Sils un Jānis Šiliņš.
19:00 – 20:00 Plūdums Muzikāli viļņojošs deju mūzikas mikslis
Raidījumā Plūdums ~ dun dun Afro Bīc ~ skanošos 12" kamolus driblēs Dj MARIO!
20:00 – 21:00 Dabsolis - Dubstep mūzika Raidījums piedvā iepazīsties ar svaigiem dubstep mūzikas ritmiem SairaM vadībā.
21:00 – 22:00 Brīvsolis Intelektuālā popmūzika / indie eklektika 
Klaviermūzikas "Brīvsolis". Programmā Bēthovens, Erik Satie, Glenn Gould, Chilly Gonzales un citi.
22:00 – 23:00 Saprāta aparāts - Intelektuālais humors
Raidījums Saprāta Aparāts izsludina ģēniju sezonu, dodoties ģēniju medībās, lai to sekmīgi izdarītu šoreiz ar Ati Sinku raidījumu kopā vadīs Nils Sakss. Raidījumā tiks apskatīts ģenialitātes jēdziens, īpašu vēribu pievēršot Rihardam Vāgneram un Nikolo Teslam, tāpat arī neiztikt bez dziesmu teksta analīzes, kurā Nils Sakss meklēs ģenialitāti Raimonda Paula apdarinātajās ziņģēs. Tāpat arī Saprāta Aparāts izkristalizēs pazīmes pēc kurām noteikt vai arī kādā no raidījuma klausītājiem nav ģēnija gēns. Lieki piebilst - raidījums solās būt ģeniāls..
19.10.2014 SVĒTDIENA 15:00 – 17:00 Studentu pietura - Studentu dzīve un karjeras izaugsmes iespējas – Rīgā un reģionos
Rubrikā "Darba tirgum - derīgs!". Runāsim par jautājumiem, kas saitīti ar jauniešu nodarbinātību. Raidījuma viesi stāstīs par pētījuma "Ieskats nākotnē – Latvijas darba tirgus procesi un izaicinājumi" rezultātiem. Iegūsim arī atgriezenisko saiti par "Karjeras nedēļu", kas tikko kā noslēgusies, no jauniešiem, kas uz savas ādas izbaudījuši šo lielisko pasākumu. Un pēc tam par neformālo izglītību aprunāsimies ar studentiem no Ziemeļvalstu studentu apvienību tīkla. Bet raidījuma noslēgumā mūs ar jaunāko Latvijas reģionos iepazīstinās mūsu kolēģi no augstskolām visā Latvijā.
17:00 – 18:00 Nezāle - Vides izglītība, zaļais dzīvesveids
Kas liek cilvēkam pamest labi atalgotu darbu un traukties uz citām valstīm "sevis meklējumos"? Vai tā ir tāda mūsdienu mode, vai dvēseles kliedziens?
Svētdien, 19. oktobrī piecos pēcpusdienā runāsim ar Lolitu Daugli - pirms gada viņa atstāja darbu tūrisma aģentūrā, lai dotos Ceļā. Lolita pabija Ēģiptē, Nepālā, Izraēlā un Indijā. Vienā no šīm valstīm - Izraēlā - viņa strādāja ekofermā - taisīja sieru, vāca tomātus, darīja citus lauku darbus.
Ko šis ceļojums Lolitai iemācīja un vai viņa atrada atbildes uz saviem jautājumiem? Ar Lolitu sarunāsies Sanita Rībena un Māris Portugālis.
18:00 – 20:00 NABA Top25 & NABA Latviešu Top10 - Aktuālā mūzika
Radio programmas NABA nedēļas aktuālākās mūzikas topi - ieskats Latvijas un pasaules alternatīvās mūzikas jaunumos. Balsot par tīkamākajiem skaņdarbiem var balstot visu nedēļu naba.lv, katru nedēļu topos pienāk klāt mūzikas ekspertu naba.lv personību novērtēti pieci jaunumi. Iknedēļas TOP 25 sastāv no 25 kompozīcijām un 5 iknedēļas jaunumiem. Veidojot topu, tiek izvērtēti mūzikas kompāniju, neatkarīgo mūziķu un producentu izdevumi, kā arī ņemti vērā citi radio, TV un preses topi pasaulē. Mūzika tiek vērtēta un vētīa no NABAs personību puses un topā nokļūst tikai aktualākā un NABAS gaumei vistuvākā mūzika. Ar iknedēļas mūzikas topu iepazīstina Atis Žagars.
20:00 – 21:00 Bitīt matos - Latvijas pagrīdes mūzika
Spēlēsim jaunas un vecas dziesmas, stāstīsim par gaidāmajiem pasākumiem.

Dalīties