Kultūras, izglītības un zinātnes ziņas skan radio NABA ēterā pirmdien, otrdien, trešdien un piektdien no 15:00-15:10.


Latvijas Universitāte Botāniskajā dārzā 14. februārī plkst. 17.00 starp pirmo acāliju ziediem Palmu mājā notiks Valentīna dienas dzejas lasījumi autoru izpildījumā. Pasākuma rīkotāji uzsver, ka ikviens, savu romantisko dvēseli vārdos ietērpt aicinātais, laipni gaidīts pie "dzejas brīvā mikrofona". Valentīna dienā dārzs būs atvērts no plkst. 9.00 - 21.00.

Šodien Rīgas Stradiņa universitātē notika izdevniecības "Jumava" izdotās grāmatas "Somijas vēsture" atklāšanas pasākums ar grāmatas autora Henrika Meinandera piedalīšanos. Pasākumā ar vieslekciju "Somija un Baltijas valstis" piedalījās arī Somijas ārlietu ministrs Erki Tuomioja. Henrika Meinandera sarakstītā Somijas vēsture ir pasaulē plaši pazīstams darbs.

No studiju un studējošo kredītu ņēmējiem aizdevumu atmaksu vairāk nekā 60 dienas kavē 3% no kopīgā kredītņēmēju skaita un šāds kavētāju skaits ir samērā nenozīmīgs. Ja salīdzina pašreizējo situāciju ar pagājušā gada attiecīgo periodu, tad jaunieši ir kļuvuši apzinīgāki attiecībā uz saistību pildīšanu studiju kredīta samaksai - kavētāju īpatsvars studiju kredītiem ir samazinājies par 0,79%.

Plaģiātismā apsūdzētā Vācijas izglītības ministre Anete Švāna sestdien atkāpusies no amata. Kā ziņots, Diseldorfas Universitāte otrdien nolēma atņemt Šavānai piešķirto doktora grādu, jo, kā atzinusi Filozofijas fakultāte, ministre, iesniedzot darbu, kas ir plaģiāts, "klaji krāpusies". Pati Šavāna apsūdzības gan noraidījusi un solījusi augstskolas lēmumu pārsūdzēt.
 
Rīgas sabiedriskā transporta uzņēmums <<Rīgas satiksme>> līdz vasarai testēs bezmaksas interneta nodrošināšanu sabiedriskajā transportā un tā pieturvietās. Ja testēšana būs veiksmīga, gada laikā visos Rīgas Satiksmes transportlīdzekļos un pieturās varētu ieviest bezmaksas internetu. Pašlaik tiek meklēta iespēja, kā bezmaksas internetu nodrošināt, neieguldot RS vai Rīgas domes līdzekļus.

Ēģiptes interneta pakalpojumu sniedzējiem ir jābloķē pieeja tīmekļa vietnei <<YouTube>>, jo tur joprojām ir apskatāmi video ar skandalozās filmas <<Musulmaņu nevainība>> fragmentiem, sestdien nosprieda Kairas tiesa. Piekļuve <<YouTube>> būs liegta vienu mēnesi.  Filma tikusi demonstrēta vienu reizi jūnijā kādā kinoteātrī Holivudā, bet vardarbīgi protesti islāma pasaulē sākās pēc tam, kad septembra sākumā tīmeklī parādījās filmas fragmenti arābu valodā.

Šodien ir pēdējā diena, kad apmeklētājiem pieejams Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, pirms to slēgs iecerēto vērienīgo remontdarbu dēļ. Muzejs šodien apmeklētājiem pieejams bez maksas un tas būs atvērts līdz plkst.17.00.Šis būs pirmais ēkas lielais remonts kopš 1905.gada, kad muzejs sāka darbu.

Ceturtdien, 14. februārī, plkst. 18:30 Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā norisināsies īsfilmu skate "Fresh From Baltics". 90 minūšu garajā filmu skatē būs apskatāmi pēdējo 3 gadu laikā radītie Baltijas kustīgā attēla mākslas darbi, kas veidoti dažādās tehnikās un formātos, sākot ar "3D video mapping" un beidzot ar mākslinieka kontrolētu diapozitīvu projekciju. Ieeja - bezmaksas.

Februārī klajā nākusi rakstnieces Ilzes Jansones trešā prozas grāmata, stāstu krājums "Umurkumurs jeb Ardievas feminismam". Grāmatā apkopoti deviņi stāsti, kas tapuši laikposmā no 2009.līdz 2012.gadam. Ilze Jansone dzimusi Cēsīs, izglītību ieguvusi Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē, lasītājiem zināma ar darbiem "Viņpus stikla" un "Insomnia".

Klubā NABAKLAB mūzikas portāls "Alternative.lv" pasniedzis balvas labākajiem pašmāju alternatīvās mūzikas pārstāvjiem, gada balvas ietvaros apkopojot vairāk nekā 90 Latvijas grupas, no kurām piecas tika izvirzītas katrā nominācijā. Balvu par labāko uzstāšanos saņēma grupa "Skyforger", labākais video "Tesa", interaktīvākā grupa -"Indygo", straujākā izaugsme - "The Velvet Supernova", "Alternative.lv" Special balvu saņēma "Inokentijs Mārpls", bet "Zelta Bumbieris" tika grupai "Septiņi pieauguši vīrieši". Savukārt balvu nominācijā "Labākais albums" saņēma grupa "Tesa".

Ja neizdosies iegūt valsts vai pašvaldības atbalstu kinoteātra digitalizācijai, "KSuns" būs jāslēdz ciet, atzina kinoteātra "KSuns". Tā kā no šā gada jaunās filmas ASV vairs netiks izlaistas un izplatītas analogā formātā un tas pats vistuvākajā laikā attieksies arī uz Eiropas filmām, kinoteātriem jāpāriet uz digitālajām iekārtām. Nacionālais kino centrs informēja, ka viena kinoteātra aprīkošana varētu izmaksāt 60-70 000 eiro.

Dalīties