"Subjektīvie mērījumi" ir raidījums par mākslas izziņu un skan kopš 2015. gada 28. februāra. Izskanējuši 25 raidījumi, kuros uz sarunu par mākslu aicinātas vairāk kā 30 personības - mākslinieki un kuratori no Latvijas un ārvalstīm. Raidījumu vada Dace Gaile, Ingūna Levša un Ieva Nagliņa.

Raidījums veidots kā izzinošas sarunas stundas garumā, līdz ar to klausītājiem kā potenciālajiem vizuālās mākslas skatītājam ļauj rast dziļāku izpratni par mūsdienu mākslu, palīdz orientēties tās saturā, idejās, koncepcijās, mākslinieku nestajos vēstījumos un iepazīstina ar pašiem māksliniekiem.

Gada laikā ir vēstīts par Latvijas kultūrvidē plaši izskanējušiem notikumiem (kā Venēcijas biennāle un Hārdija Lediņa gads) un pievērsta uzmanība mazāk pamanītiem faktiem (piemēram, Atopie Basel viesošanās Rīgā). Stāstīts par aktuālām izstādēm un jaunatvērtām mākslas telpām (galerija "427" un MVT Vasaras māja). Saistībā ar performanču festivālu intevēti mākslinieki no "Non grata" - Anonymous Boh (Igaunija), Niña Yhared (Meksika) un Julija Berkoviča par ISSP skolu. Raidījumā piedalījušies mākslinieki - Elīna Titāne, Jānis Dukāts, Ieva Saulīte, Kate Seržāne, Sandra Krastiņa, Krišs Salmanis, Paula Zariņa, Kristians Brekte, Gerda Stūre, Kaspars Groševs, grupa "Klīga" (Inga Ģibiete, Klāvs Upaciers, Līva Rutmane), Māris Bišofs, Raitis Šmits, Kristaps Ģelzis, Arturs Bērziņš, Liene Mackus, Artūrs Arnis, Gints Gabrāns un Tatjana Krivenkova. Mākslas procesus atainojuši arī kuratori Iliana Veinberga, Elīna Sproģe, Kaspars Vanags, Līga Lindenbauma un Inga Šteimane. Reportāžā no festivāla LABADABA intervēti: somu mākslinieks Juho Poesiloe Pöysti, tēlnieks Kristaps Štāls, režisors Ģirts Šolis un "Nerten" veidotāji Toms Treibergs un Svens Kuzmins.

Jubilejas raidījumā, kurš izskanēja sestdien, 2016. gada 27. februārī 18.00 - 19.00, vadītājas Dace Gaile, Ingūna Levša un Ieva Nagliņa sīkāk iepazīstināja ar sevi un dalījās pārdomās par izskanējušajiem raidījumiem. Dace Gaile ir gleznotāja, kas bez studijām Latvijas Mākslas akadēmijā (MA), papildinājusi zināšanas arī Ecole superieure d'Arts de Lorient Francijā. Ingūna Levša pārstāv tekstila mākslu un ieguvusi "Gada balvu dizainā 2015" par darbu „Mežs". Ieva Nagliņa darbojas grafikā un kā izstāžu kuratore, jaunākais mākslas projekts ir audiovizuāla peformance "Aina".

Raidījumā izskanēja arī daži interesantākie citāti, ko gada garumā teikuši raidījuma viesi. Piemēram, Sandra Krastiņa uzskata, ka pasaule veidojas no spēka pozīcijām un atklāj kā nonākusi pie savas izstādes nosaukuma "Vīrs. Un vārds". Kristaps Ģelzis atklāj kāda ir viņa darbu radīšanas metode. Bet Inga Šteimane skaidro, ka "strādāt ir mākslu nozīmē strādāt situācijā, kad no 10 vienībām, 8 ir nezināmas" un "ja kāds grib aplauzties ar to, kas ierakstīts gēnos, un teikt, ka tas ir viegli to parādīt, tad māksla ir labākais veids, ko mēģināt, jo tieši tur balstās ārkātīgas grūtības - izteikt to, ko Tu zini un domā". Savukārt, Krišs Salmanis raidījuma laikā nonāca pie atklāsmes, ka viņa mākslas darba - tetovējuma - precīzākais nosaukums ir "Laika nogrieznis".

Raidījums "Subjektīvie mērījumi" arī turpmāk skanēs katru otro sestdienu 18.00 - 19.00 Latvijas Radio 6. kanālā, Latvijas Universitātes radio NABA frekvencē 95,8 FM un interneta tiešsaistē naba.lv [2]. Visu raidījumu arhīvs dzirdams Latvijas sabiedrisko mediju portālā: naba.lsm.lv/lv/naba/raidjumi/subjektivie-merijumi/ [3].

E-pasts: maksla@radionaba.lv

Raidījuma lapas:

naba.lv/raidijumi/subjektivie-merijumi/ [4]

facebook.com/subjektiviemerijumi/ [5]

Links:
------
[1] naba.lv
[2] www.naba.lv
[3] naba.lsm.lv/lv/naba/raidjumi/subjektivie-merijumi
[4] hnaba.lv/raidijumi/subjektivie-merijumi
[5] facebook.com/subjektiviemerijumi

Dalīties