3.jūnijā raidījumā "Absolūtais minors" avangarda grupas "19 Gadi Pirms Sākuma" retrospekcija 1988/1990.

Programmā:

01. Pāri Upei
02. Tunelis
03. Naktī
04. Es Neatsakos
05. Zemniece (koncerts 1990)
06. Ziemassvētki
07. Die Wilde Frau
08. Kurmja Deja (demo)
09. Singapūras Vējš
10. Rievainām Smiltīm
11. Ruhig
12. Tango
13. Nakts Ir Mana Zemapziņa
14. Niknie Zvēri
15. Aspekti
16. Video (radio mix) "1988. gada 3.janvārī toreizējā Latvijas Valsts konservatorijas vestibilā pirmoreiz mūžā satikās Inguna Černova un Daiga Mazvērsīte, kura tur studēja Mūzikas teorijas un vēstures fakultātē. Viņas devās uz kādu no klasēm, kur Daiga piesēdās pie melnā flīģeļa, bet Inguna nodziedāja savas dziesmas frāzi. Viņa vēlējās sagatavot savas mūzikas programmu Hardija Lediņa, Jura Boiko un citu avangarda mākslinieku rīkotajai izstādei „Kurmis alā”. Grupai tiek pieaicināti Dzeltenio pastnieki mūziķi, , Viesturs Slava un Ilgvars Rišķis. Savam jaunajam ansamblim viņa deva nosaukumu – 19 Gadi Pirms Sākuma, ar devīzi, ka arī pēc deviņpadsmit gadiem, cerams, kaut kas vēl būs. Un četratā, mēģinot bundzinieka Ilgvara Rišķa dzīvoklī koka mājelē toreizējā K.Marksa, tagad Ģertrūdes ielā, tika iestudētas apmēram astoņas kompozīcijas.  Iespējams, tas viss tā arī būtu palicis vienreizēja muzikāla projekta līmenī, ja šo uzstāšanos nebūtu apmeklējuši žurnālisti un viesi no Rietumberlīnes – Indulis Bilzēns un Barbara Štraka. Tur interese par padomju avangarda mūzikas izpausmēm auga augumā. Viņi palūdz 19 Gadiem ierakstu. Tāda nebija. Un tāds tika ierakstīts, tajā pašā Rišķa dzīvoklī – četras pirmās dziesmas Singapūras vējšKafijaMan vienalga un Elektrība. Lai tām piešķirtu papildus aktualitātes piešprici, ierakstam tika pieaicināts Roberts Gobziņš  Pa to laiku bija pienācis uzaicinājums doties uz Rietumberlīni, uzstāties avangarda mūzikas festivālā Transmission kopā ar daudzām slavenībām, tostarp, vācu Einsturzende Neubauten un krievu Popmehaņika. Ieraksti un mēģinājumi notika Ogres kultūras namā, kur bija apmeties Ogres Jaunatnes centrs Ulda Ozoliņa vadībā, Viņš grupai atvēlēja kabinetu, kur tika glabāti instrumenti, garajam ceļam vilcienā tika veltīta īpaša dziesma Ogre
 
Atgriezušies Latvijā, 19 Gadi drīz vien uzstājās Ogres Randiņā – festivālā, ko rīkoja Uldis Ozoliņš, tas bija 2 dienu pasākums, kurā piedalījās visas tā laika redzamākās neatkarīgās grupas – Zig Zag,AuroraInokentijs Mārpls utt.. Decembrī sekoja piedalīšanās koncertā Anglikāņos.  19 Gadi ar dziesmu Nakts ir mana zemapziņa piedalījušies arī vienīgās neatkarīgās mūzikas skaņuplatē Latvijā – Ienāc ausīs, kura dienasgaismu ierauga tikai 1990. gadā, ieraksts izdarīts Tāļa Timrota režijā „Melodijas” studijā. 
 
1989. gadā nāk vēl viens uzaicinājums koncertēt ārzemēs – šoreiz Minsterē rīkotajā Laikmetīgās mūzikas festivālā. Aprīlī jau Latvijā grupa uzstājas vecajā televīzijas ēkā Mārupes ielā un Talsu sporta namā. 1990. gada sākumā grupa piedalās Uģa Poļa rīkotajā festivālā Rīgas Sporta Manēžā. 1990. gadā  piedalās arī grandiozajos festivālā Roks par neatkarību. 
Pēdējā avangarda ansambļa 19 Gadi Pirms Sākuma uzstāšanās notiek 1991. gada pavasarī zaļo rīkotajā festivālā Arkādijas parkā – Inguna un Daiga ir nesen kā izgājušas pie vīriem, privātās dzīves aktualitātes kavē muzikālo daiļradi. Rišķis deviņdesmitajos pieslēdzas blūza grupai Fortress, Slava sadarbojas ar Kasparu Rolšteinu, Inguna šad tad uzspēlē ar brāli, afroperkusionistu Nilu Īli, fragmentāri piedaloties NSRD retajos uznācienos. Pateicoties Hardija Lediņa iniciatīvai, 1992. gadā tika izdota 19 Gadu kasete, un 2005 gadā uz Ingus baušķenieka ierakstiem tiek izlaists CD ar grupas  ierakstu retrospekciju." Autors: Daiga Mazvērsīte. 19 Gadi Pirms Sākuma & R.Gobziņš - Koncerts Ogrē (1988):

Dalīties