Digitālā pasaule diktē savus noteikumus, paražas un maina mūs arvien vairāk un vairāk, tomēr, ir lietas, kas nemainās – šai un nākamajām paaudzēm – nupat par specifisku grāmatu, vairāk par prieku smagā metāla lasītājiem.

Aizgājušā gada nogalē smagu lasāmvielu sarūpējis St.Pēterburgas elektro inženieris Aleksejs, kura hobijs, dzīvesveids un aizraušanās ir doom metal mūzika visās tās izpausmēs. Lasošaja auditorijai Alekseja vārds, uzvārds būs zināms no neskaitāmajām publikācijām, intervijām par un ap smago metāl mūziku, gan krievu, gan angļu valodās. Smagu vārda tiešā nozīmē – tā ir vismaz pusotru kg smaga, 297 lpp, angļu valodā. Saturs ir tikpat smags, kā pati grāmata – atbilstoši nosaukumam, šis ir ļoti labi nostrādāts ceļvedis, kas lasītājus vai jebkuru interesentu, izvadīs cauri tradicionālā doom, stoner doom, epic doom un žanra pietuvināto hibrīdu mūzikas stiliem. Grāmatiņas lielākā vērtība ir, ka tā ir viegli saprotamā valodā, gan iekļaujot zināmākus vārdus, sava veida žanra korifejus, atzītos vārdus, gan arī mazāk zināmus, slavenus, kas tomēr ir devuši žanra attīstībā savu paliekošo vērtību. Ieskaitot mūsdienas. Ne skrupulozi, ak, paldies, ka tā, bet ar pamatīgu ieskatu grupu diskogrāfijās, sastāvos un lielākajos sasniegumos, ir arī intervijas ar pašiem mūziķiem, starp citu, kurās var palasīt diezgan vērtīgas atziņas vai uzzināt ko jaunu, kas līdz šim bijis ļoti nezināms vai par ko neesat aizdomājušies nu nemaz. Cik grupu? Gribat uzminēt? Trīs simti sešdesmit. Jā, 360! Un vēl visam klāt 400 bildīšu – gan grupas, gan albumu vāciņi. Gandrīz veselu gadu var sadalīt pa dienām, lai katrā izlasītu par vienu grupu, noklausītos tās albumu. Izaicinājums, reku, Jums tāds ir. Vienā rokā grāmatēns, otrā rokā telefons, dators, planšete un austiņas. Gūglējiet, joutubējiet, spotifējiet un paplašiniet savu dzirdes loku. Par ko ir stāsts? Ja ir dzirdēti šie grupu nosaukumi - „Acid King” , „Candlemass” , „Cathedral” , „Electric Wizard” , „Isole” , „Lord Vicar” , „Saint Vitus” , lasāmviela Jums.
Šie ir tikai daži no A4 formāta, 360 nosaukumiem par kuriem runā grāmatiņa. Ir arī daudzas citas grupas, kas cirkulē grāmatas lapās. Un ir ļoti daudz jaunatklājumu. Vēl viena maza nodaļa ir veltīt šausmu un okkultās literatūras meistara H.F.Lavkrafta daiļradei – precīzāk, tās ietekmes doom metal mūzikas žanrā. Populārākās vai biežāk izmantotās tēmas, tēzes, tēli. Ar Latviju autoram ir sakars tāds, ka vairākas reizes intervējis pašmāju doom metal grupu „Frailty” , savukārt no Baltijas valstu mūziķiem grāmatiņā iekļauta grupa „Taak” .
Ne tāpēc, ka labāka vai tardicionālajam doom metal žanram atbilstošāka, drīzāk, tāpēc, ka senāka, vecāka. Neesmu ļoti liels tradicionālā doom metal cienītājs, drīzāk pretēji – viss, kas sākas aiz „Black Sabbath” , ”Cathedral” , „Saint Vitus” – gan smaguma, gan radikālisma, gan izpausmes ziņā – lai tas būtu melodiskais death/doom, black doom vai funeral doom metal man paticis vienmēr vairāk un labāk, kā klasiskās vērtības. Toties, līdz ar pirmo ziņu, ka šāda grāmatele tuvojas, pasūtīju. Ne tikai tāpēc, ka tirāža salīdzinoši maza vai ļoti vajadzēja iekurināt krāsni ziemā. Interesanta lasāmviela gan tiem, kam interesē žanra robežas un rāmji, gan noderētu arī tiem, kas paplašina savu redzesloku. 25 angļu mārciņas un pasta izdevumi. Padārgs prieks, bet prieks paliek prieks. Arī pēc nedēļas vai divām, kad grāmatiņu atkal atver. Lai palags paliek vēl garāks - grāmatas vāciņam ekskluzīva franču mākslinieka David Thiérrée bilde. Jā, šis pats mākslinieks, kas noformējis arī ne vienu vien metālistu grupas albumu („Behemoth” , „Gorgoroth” , „Graveland” , „Enslaved” u.c.) . Šīs pašas izdevniecības „Crypt” apgādā izdota arī paša mākslinieka Dāvida grāmatiņa „Owls, Trolls, & Dead Kings' Skulls” – gadījumā, ja ar tumšāku mākslu esat uz Jūs. Un šī pati izdevniecība „Crypt” iepriecinājusi Jūs arī ar saviem iepriekšējiem izdevumiem, kas pārsvarā veltīti black metal estētikai – „Black Metal: Evolution Of The Cult” , „Black Metal: Into The Abyss” , „Black Metal: Cult Never Dies” un citas. Pavisam tuvā nākotnē, gatavojas izdošanai grāmatiņa par Norvēģijas slavenāko trolli – mūziķi „Mortiis” . Es gan vairāk ceru, ka dienas gaismu ieraudzīs arī turpinājums Aekseja grāmatai, kā otrā daļa, ar mūsdienu doom metal žanra mūziku. Ja esat taupīgs lasītājs, dariet sabiedrisko darbu kvalitatīvi – jebkurā bibliotēkā pieprasiet šo grāmatu!

Dalīties